Dakonderhoud efficiënt regelen met een onderhoudscontract

Een medewerker die dakbedekking aanbrengt.

Dakonderhoud efficiënt regelen met een onderhoudscontract

Een goed onderhouden dak gaat langer mee en voorkomt onverwachte kosten. Toch vergeten veel gebouweigenaren hun dak regelmatig te controleren. Dit kan leiden tot lekkages en dure reparaties. Een onderhoudscontract voor dakonderhoud biedt een slimme en efficiënte oplossing. Maar wat houdt zo’n contract precies in?

In dit artikel ontdekt u hoe een onderhoudscontract u helpt bij duurzaam dakonderhoud. En waarom dit een slimme investering is voor uw bedrijfspand.

Inhoud:

1. Waarom is dakonderhoud belangrijk?
2. De voordelen van een onderhoudscontract
3. Wat kost een onderhoudscontract?
4. Hoe vaak moet u uw dak laten onderhouden?

Waarom is dakonderhoud belangrijk?

Elk dak staat dagelijks bloot aan regen, wind en temperatuurwisselingen. Zonder regelmatig onderhoud kunnen beginnende gebreken en verstoppingen uitgroeien tot grotere problemen. Lekkages, vochtopbouw en versnelde ‘veroudering’ zijn veelvoorkomende gevolgen.

Een slecht onderhouden dak heeft namelijk invloed op de waterdichtheid. Door tijdig onderhoud blijven deze problemen beheersbaar en bespaart u op de lange termijn geld.

Meer weten over hoe MNO Dakrenovatie dakproblemen voorkomt? Bekijk onze pagina over dakonderhoud.

De gevolgen van slecht dakonderhoud

Achterstallig onderhoud versnelt de ‘veroudering’ van een dak en verhoogt het risico op schade. Zonder regelmatige controles blijven kleine gebreken, zoals openstaande naden, mechanische beschadigingen of verstopte afvoeren, onopgemerkt. Hierdoor krijgen weersinvloeden, zoals regen en wind, vrij spel en wordt de dakbedekking sneller aangetast.

Veelvoorkomende problemen bij slecht dakonderhoud zijn:

  • Lekkages door verstoppingen of loslatende naadverbindingen in de dakbedekking
  • Plasvorming op een plat dak

Door uw dak regelmatig te laten inspecteren, kunnen deze problemen vroegtijdig worden opgespoord en verholpen.

Plasvorming op een plat dak bij dakrenovatie.
Plasvorming op een plat dak bij dakrenovatie.

De voordelen van een onderhoudscontract

Wat is een onderhoudscontract?

In een onderhoudscontract worden afspraken vastgelegd rondom het periodieke onderhoud aan bepaalde zaken, zoals het dak van een bedrijfspand. Er wordt onder andere vastgelegd:

  • Welke onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd
  • De frequentie van de werkzaamheden
  • Tegen welke prijs de werkzaamheden worden uitgevoerd
  • Wanneer het contract afloopt

Wat staat er in een onderhoudscontract?

De precieze invulling van bovenstaande punten in het onderhoudscontract hangt onder andere af van het type dak en specifieke wensen van de betrokken partijen. In de basis bestaan de onderhoudswerkzaamheden uit een periodieke dakinspectie, waarbij de staat van de dakbedekking en waterafvoer wordt gecontroleerd en gereinigd. Indien nodig worden kleine reparaties direct uitgevoerd.

U kunt extra diensten aan het contract toevoegen, zoals het reinigen van zonnepanelen of het verwijderen van mos op de dakbedekking. Dit zorgt ervoor dat het dak optimaal blijft functioneren en beschermd is tegen invloeden van buitenaf.

De voordelen van een onderhoudscontract

Met een onderhoudscontract blijft uw dak in goede conditie zonder dat u er zelf veel tijd en energie in hoeft te steken. Een specialist voert periodieke controles uit en verhelpt kleine gebreken zoals inwateringspunten of verstoppingen. Zo hoeft u dus een stuk minder om te kijken naar het dakonderhoud, maar kunt u er wel op vertrouwen dat het dak in goede handen blijft.

Daarnaast heeft een onderhoudscontract een positief effect op de levensduur van het dak.

Tot slot voorkomt een onderhoudscontract onverwachte kosten door bijvoorbeeld beschadigde dakbedekking of verstopte afvoeren. Dit veroorzaakt onder andere vochtproblemen en kan leiden tot dure reparaties. Regelmatig onderhoud houdt uw dak in topconditie en voorkomt dit soort onverwachte kosten.

Wat kost een onderhoudscontract?

De kosten van een onderhoudscontract verschillen per situatie. Factoren zoals het type dak, de grootte van het dakoppervlak en de frequentie van dakinspecties spelen hierbij een rol. Ook extra diensten, zoals noodreparaties of uitgebreide dakreiniging, kunnen de prijs beïnvloeden.

Een medewerker die dakbedekking aanbrengt.
Een medewerker die dakbedekking aanbrengt.

Hoe vaak moet u uw dak laten onderhouden?

De onderhoudsfrequentie is afhankelijk van het type dak en de omgeving. Platte daken hebben bijvoorbeeld vaker onderhoud nodig dan schuine daken, omdat vuil en water zich sneller ophopen. Denk aan rommel van bladeren, vuil van meeuwen en duiven of water door plasvorming.

Onderhoudsfrequentie per daktype:

  • Platte daken: Minimaal één tot twee keer per jaar inspecteren
  • Bitumen daken: Jaarlijks reinigen

Zelf een visuele inspectie uitvoeren helpt om schade vroegtijdig te signaleren. Toch is een professionele dakinspectie noodzakelijk om minder zichtbare problemen op te sporen en te verhelpen.

Dakonderhoud uitbesteden? Kies voor een onderhoudscontract

Een onderhoudscontract is de meest efficiënte manier om uw dak in topconditie te houden. U voorkomt onverwachte kosten, verlengt de levensduur van het dak en heeft geen omkijken naar onderhoudsafspraken.

Wilt u weten welk onderhoudscontract het beste bij uw situatie past? Neem vrijblijvend contact op voor een persoonlijk advies.

 

Recente nieuwsberichten

Nieuw teamlid: Rory Gieles

Sinds 1 september versterkt Rory Gieles het team van MNO Dakrenovatie als allround servicemonteur. Hij gaat bij ons aan de…
Lees verder